
KUZEY KUTBU SEFERİNE ÖĞRENCİ AKINI: KATILMAK İÇİN 4 BİNE YAKIN YABANCI ÖĞRENCİ BAŞVURDU
Kuzey Kutbu’na bilimsel sefer düzenlendi, öğrenciler akın etti. Şanslı seçilen öğrencilerin isimleri Haziran’da açıklanacak.
6. Bilgi Buzkıranı Uluslararası Bilimsel ve Eğitsel Projesi’nin eleme turunda kazananların isimleri önümüzdeki ay açıklanacağı belirtildi.
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un desteğiyle Nükleer Endüstri Bilgi Merkezleri (NIIC) ağı tarafından yürütülen “6. Bilgi Buzkıranı Uluslararası Bilimsel ve Eğitsel Projesi”nin yabancı katılımcılar için eleme turu sona erdi. Projede elemeyi kazanan öğrencilerin isimleri 20 Haziran’da açıklanacağı kaydedildi.
Doğa bilimleri disiplinlerini ve nükleer endüstrinin teknolojilerini tanıtmayı amaçlayan proje, 50 Let Pobedy nükleer buzkıran gemisiyle Kuzey Kutbu’na bilimsel ve eğitsel bir keşif gezisine katılmak üzere dünyanın dört bir yanından 14-16 yaş aralığındaki öğrencilerin seçilmesini kapsıyor. Bu yılki keşif gezisi, Rus nükleer endüstrisinin 80. yıl dönümüne ve Kuzey Denizi Rotası’nın (NSR) keşfinin 500. yıl dönümüne adandı.
Belarus, Bolivya, Brezilya, Macaristan ve Vietnam’ın da arasında bulunduğu 20 ülkeden 3.500’den fazla öğrenci eleme aşamasına katıldı. Bu yıl yarışmaya Kırgızistan, Hindistan ve Bangladeş’ten rekor sayıda başvuru geldi. Yarışma “goarctiç energy” internet sitesi üzerinden çevrim içi olarak yapıldı. Uluslararası seçim sürecine katılanlardan nükleer teknoloji konusunda bilimsel bir sınava ve bir dizi internet tabanlı seminere katılmaları ve sonunda bilgilerini test etmeleri ve notları doldurmaları istendi.
Yarışmanın son turunda, en çok puanı alan adaylar başka bir zorlukla karşı karşıya kalacak. Bu aşamada adaylardan nükleer teknolojinin ülkelerindeki hayatı nasıl değiştirebileceğine ilişkin bir video sunumu yapmaları istenecek. Yaratıcı ödevler uluslararası bir jüri tarafından değerlendirilecek. Bu ödevlerin kazananı 20 Haziran 2025 tarihinde açıklanacak.
Bilgi Notu:
Bilgi Buzkıranı Uluslararası Bilimsel ve Eğitsel Projesi, Rosatom’un desteğiyle Nükleer Endüstri Bilgi Merkezleri (NIIC) ağı tarafından organize ediliyor. Proje, nükleer endüstrinin doğal bilim disiplinlerini ve teknolojilerini tanıtmayı, yetenekli ve üstün zekalı çocukları bulmayı ve desteklemeyi, yeteneklerini geliştirmeyi ve kariyer rehberliği sunmayı amaçlıyor. Proje katılımcıları, dünyanın dört bir yanından 14-16 yaş aralığındaki öğrencilerden oluşuyor; bu öğrencilerin en iyileri, 50 Let Pobedy nükleer buzkıran gemisiyle Rosatom’un Kuzey Kutbu’na bilimsel ve eğitsel seferine çıkıyorlar.
Bilgi Buzkıranı, üst üste altı yıldır yetenekli ve aktif çocuklara, kendileri gibi düşünen insanlarla birlikte nükleer bir buzkıranla Kuzey Kutbu’na unutulmaz bir yolculuk yapma fırsatı veriyor. Projenin başlatılmasından bu yana, 350’den fazla yetenekli öğrenci Rosatom’un Arktik seferlerine katıldı. 2024 yılında Bilgi Buzkıranı seferinde ilk kez uluslararası katılımcılar da yer aldı. Ermenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Belarus, Moğolistan, Macaristan, Hindistan, Çin, Güney Afrika’dan 15 öğrenci ve uzmandan oluşan bir ekip, 50 Let Pobedy nükleer buzkıran gemisiyle Kuzey Kutbu’na gitti.
Kuzey Deniz Rotası (NSR) Avrasya’nın batısı ile Asya-Pasifik bölgesi arasındaki en kısa nakliye rotası ve Rusya’nın tarihsel olarak gelişmiş ulusal ulaşım arteridir. Kuzey Denizi Rotası’ndan ilk kez bahsedilmesi, Rus diplomat Dmitry Gerasimov’un Arktik Okyanusu denizleri boyunca bir navigasyon rotası kullanma fikrini ortaya attığı 1525 yılına dayanıyor. Bu fikir de Rusya ile Çin arasında deniz iletişimi olasılıklarını ortaya çıkardı. Bu andan itibaren, 2025 yılında 500 yaşına girecek Kuzey Denizi Rotası’nın Rus gelişim tarihi başladı.
2018 yılında Rusya Federasyonu hükümeti, Rosatom’u, Kuzey Denizi Rotası’nın (NSR) altyapı operatörü olarak yetkilendirdi. Şirket, ‘Kuzey Denizi Rotası’nın Geliştirilmesi’ federal projesini denetliyor ve ayrıca 2035 yılına kadar ‘Kuzey Denizi Rotası Geliştirme Planı’nın ve Rusya hükümetinin onayladığı 2030 yılına kadar Rusya Federasyonu’nun sosyo-ekonomik kalkınması için ‘Tüm Yıl Boyunca Kuzey Denizi Rotası’ girişiminin uygulanmasında yer alıyor.
Rusya, dünyada nükleer enerjiyle çalışan buzkıran gemisi filosuna sahip tek ülke. Filo, Rosatom’a bağlı FSUE Atomflot tarafından işletiliyor. Bugün FSUE Atomflot’un buzkıran filosunda sekiz adet nükleer enerjiyle çalışan buzkıran bulunuyor.
2025’te Rus nükleer endüstrisi 80. yıl dönümünü kutluyor.
SSCB, atom enerjisinin barışçıl kullanımında öncü ve küresel bir liderdi: Sovyet nükleer mühendisleri dünyanın ilk nükleer santrali Obninsk’i 1954 yılında inşa etti ve Kuzey Kutbu kaşiflerine yardımcı olmak için ilk nükleer enerjili buzkıran olan Lenin’i 1959 yılında yaptı. Rosatom, bugün çok çeşitli endüstrilerde ileri teknolojiler geliştirmeye ve uygulamaya devam ediyor. Rosatom, yalnızca nükleer güç santralleri inşa ederek dünya çapında onlarca ülkede yüz milyonlarca insana temiz enerji sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda Kuzey Denizi Rotası’nın lojistiğini sağlıyor, yeni malzemeler üretiyor, nükleer tıp için ilaçlar geliştiriyor ve üretiyor. Yıldönümü yılı üç kelimeyle tanımlanıyor: gurur, ilham, hayal kurmak. Nükleer mühendisler, endüstrinin kurucularının başarılarından gurur duyuyor. Önceki nesillerin başarılarından ilham alıyorlar. Mümkün olanın sınırlarını zorlayarak çığırlar açmayı planlıyorlar. Sektörün 80. yıl dönümü çok sayıda etkinlikle kutlanacak. Bunlardan en önemlisi sonbaharda Moskova’da düzenlenecek Dünya Atom Haftası uluslararası forumu olacak. Rosatom ve işletmeleri, eğitim, bilim, eğitim ve kültürel girişimleri desteklemeye ve geliştirmeye özel önem veriyor. Ayrıca, Rus üniversitelerinde endüstriyel ortaklık bölümlerinin oluşturulmasına, burs destek programlarının uygulanmasına, büyük eğitim projelerine, daha sonra istihdam edilecek öğrenciler için staj ve çıraklıkların organizasyonuna katılıyorlar.