Deri ihracatçılarından gelena çağrı; “Kurbanınızın eti kadar, derisine de sahip çıkın”

Deri ihracatçılarından gelena çağrı; “Kurbanınızın eti kadar, derisine de sahip çıkın”

Deri ihracatçılarından gelena çağrı; “Kurbanınızın eti kadar, derisine de sahip çıkın”

 

 

Deri ihracatçıları, Kurban Bayramı öncesinde kurban derilerinin katma değerine dönüşmesi için kurban kesen anasına, “Kurbanınızın eti kadar, derisine de sahip çıkan, deri 2 milyarlık ihracatımızın ana hammaddesi” sayısında bulundu.

 

 

Deri konfeksiyon, ayakkabı ve saraciye sektörlerinin ana hammaddesinin deri olduğunu vurgulayan Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, kurban derilerinde ekonomik kaybın yüzde 40-50 arasında tamamlanmaya devam ettiğini çizdi.

 

 

Türkiye’de Kurban Bayramı’nda ortalama 1 milyon büyükbaş, 2,5 milyon küçükbaş hayvan kesildiği aktaran Zandar, “Küçükbaş derilerden deri konfeksiyon ürünleri üretiliyor. Kilogram başına ihraç fiyatımız 150’ye ulaşıyor. Deri konfeksiyon ürünleri içinde çalışma oranımız için çıkışımızı arttırmamız yüksek. Küçükbaş hayvanların derileri düzgün yüzülüp tuzlanmadığı için deriler işe yaramaz hale geliyor. Zaten deri konfeksiyonda bozulmanın bozulması bizi üzüyor” diye konuştu.

 

 

Ham deri ithalatımızı 20 milyon dolar arttırdık

 

 

Türkiye’nin yıllık 120 milyonluk ithalatçıları ithal ettiği bilgi veren Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Halil Gündoğdu, kurbanlıkların derilerinin makineli yüzümünün yapılması ve tuzlanarak korunması halinde ithalatın 20 milyon dolar düşürülebileceğini ifade etti.

 

 

Kurban Bayramı’nda kesilen büyükbaş kurbanlıkların derilerindeki kaybın önlenmesi halinde ortaya çıkacak tabloyu özetleyen Gündoğdu; “Kurban Bayramı’nda 3 günlük süreçte, yanlış deri yüzüm ve zamanında tuzlama yapılmadığı için 500 bin büyükbaş hayvan deri heba oluyor. Bu derilerle 10 milyon çift ayakkabı, 3 milyon kadın çantası üretilebilir. Jelatin ve kolajen fabrikalarının hammadde kaybı da sayısı” şeklinde konuştu.

 

“Derilerimizi ekonomiye kazandırarak sürdürülebilir bir sanayi yapısının geliştirilmesi bulunabiliriz”

 

 

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi Gizem Dönmez Gürkan, Kurban Bayramı’nda elde edilen deri hammaddesinin, deri konfeksiyon sektörü için büyük bir girişe sahip olduğunu belirtti.

 

 

“Kurban derileri düzgün şekilde toplandığında ve uygun işleme süreçlerinden geçerken yüksek katma değerli ürünlere dönüşüyor” tespitinde bulunan Gürkan şu şekilde devam etti: “Kurban derilerinin işlenip katma ürünleri modane, ceketlerimize, dış giyime dönüştürülmesi, yalnızca derimiz için değil, ülkeyi ekonomik olarak elde etmek, yerli üretim gücümüzü için büyük bir fırsattır. yaratabileceğimize” dedi.

 

 

Kurban derilerinin ekonomiye kazandırılması için atılması gereken adımlar şu şekilde sıralandı;

 

 

– Kurbanlık hayvan sigortasıa koyun adedi başına 2 Kg, sığır cinsi hayvan adedi başına da 6 Kg kaba tuz bulundurmak ve alıcıya vermek serbest bırakılmalıdır.

– Kesim yapacak kasaplar için kesim ve yüzümün nasıl yapılacağı, çıkışların nasıl temizleneceği deri ve çıkışların nasıl tuzlanacağı ve muhafaza edileceğine dair günlük bilgileri içeren bir sayfalık bir açıklama notunun ilgililere dağıtılması gerekmektedir.

– Koyun jambonu derisi tulumsuz kesiksiz olarak çıkarılmalıdır,

– Koyun jambon derileri için 2 Kg, sığ cins jambon derileri için 6 Kg kaba tuz deriye iyice yayılmalıdır,

– Bağırsaklar temizlenip, tuzlanarak plastik bir torbaya konulmalıdır,

– Ham deri ve çıkışlar cinsiyete teslim edilene kadar serin ve gölge bir yerde muhafaza edilmeli,

– Ham deri hayvandan ayrıldıktan sonra üzerinde et parçalanmamalıdır,

– Ham deri tuzlandıktan sonra naylon poşete konulmalı ve açık havada muhafaza edilmelidir.

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar

Deri ihracatçılarından gelena çağrı; “Kurbanınızın eti kadar, derisine de sahip çıkın”