
Kuraklık Ustaları projesi genç çiftçilerle buluştu
TEMA Vakfı’nın kuraklığa karşı dayanıklı tarımın yaygınlaştırılması amacıyla hayata geçirilmesi “Kuraklık Ustaları” projesi kapsamında kapsamlı eğitim içerikleri, Konya’da genç çiftçilerle buluştu. Kadim bilgilerin günümüz tarım politikalarıyla buluştuğu eğitimler ile çiftçilerin iklim değişikliğine uyum sağlanması; tarımda iklim kısıtlamasının ve üretim kapasitesinin değiştirilmesi hedefleniyor.
Ereğli, Beyşehir ve Karapınar ilçelerinde düzenlenen oturumlarla üç gün süren eğitimlerde yaklaşık 80 çiftçiye ulaşıldı. Eğitimlere kadın çiftçilerin de dağıtımı, kırsalda iklim direncine katkı sağlayan kadın emeğini kıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan TEMA Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hikmet Öztürk, iklim krizinin proje bölgesindeki kuraklıkların yayılması ve karantinanın artırılacağına dikkat çekti. Tarımsal üretimi tehdit eden en büyük risklerden birinin kuraklık olduğunu belirten Dr. Öztürk, bölgenin geçmişte yaşadığı kuraklık rejiminin önemli deneyimler yaşadığını; Bu hizmetlerde edinilen bilgi ve üretim pratiklerinin, bugünün bilimiyle birleştiğinde kuraklıkla mücadelede yol göstericinin ifade ettiğini ifade etti.
Eğitimler kapsamında Ege Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nden Dr. Fatih Özden, günümüzün endüstriyel tarım ürünlerine ilişkin ekolojik, ekonomik ve toplumsal sorunlara değinerek; Agroekolojinin bu taraflarına nasıl bir çözüm yaklaşımı sunulduğunu anlattı. Adıyaman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erhan Akça ise kurak yönetimin üretimin sürdürülebilmesi için uygulanabilecek yöntemler çiftçilerle paylaşıldı.
Kuraklığa dayanıklı yönetim üretim yöntemleri Döngü içi eğitimlerle yaygınlaştırılacak
Proje kapsamında bugüne kadar 70 yaş üstü çiftçilerle yapılan görüşmelerle, kuraklığa direnen, geleneksel büyümeye ve önemli bilgilerin kaydına imza atıldı. Bu bilgiler, 20-40 yaş aralığındaki genç çiftçilere yüz yüze eğitimlerle aktarılıyor. İlerleyen aşamalarda ise bu eğitimlerin çevrim içi platform aracılığıyla daha geniş bir kitleye ulaştırılması hedefleniyor. Ayrıca çiftçilerin farklı verimlerine göre uzun yıllara dayanan deneyimler, belgeseller aracılığıyla kayıt yoluyla yaygınlaştırılacak.
Bu doğrultuda hazırlanmış eğitim içeriğinde ise agroekolojinin önemi, geçmişten gelen su tutma yöntemleri, kuraklığa dayanıklı tohumlar, toprak organik maddenin gelişimi gibi başlıklar yer almaktadır. Ayrıca birleştirilmiş benzer iklim koşullarına sahip yapıların iyi uygulama örnekleri de eğitim içeriğinde bulunuyor.
Proje, AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından destekleniyor
Kuraklık Ustaları Projesi, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen İklim Değişikliği Uyum Hibe Programı (CCGAP) kapsamında yürütülmektedir. Konya ilinin Karapınar, Ereğli ve Beyşehir ilçelerini kapsayan proje, ayrı ayrı var olan geleneksel tarım bilgilerini genç çiftçilere aktararak iklim değişimine karşı dirençli üretim modellerini geliştirmeyi amaçlıyor.
Projenin tanıtımı, yıl Konya’da düzenlenen bir basın toplantısıyla gerçekleşti. Toplantıya TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Önceki AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve bölgedeki çiftçiler katılmıştı. Toplantıda konuşan Ataç, Anadolu’nun kuraklıkla mücadelesinde önemli bir rol oynayacağını vurgularken; Meyer-Landrut ise tarımın hem iklim koşullarından hem de çok etkilenen hem değişime hem de güneşe dayanıklı alanlardan biri olduğunu ve sürdürülebilir sürdürülebilirlik açısından kritik bir ısınmaya sahip olduğunu ifade etmişti.
TEMA Vakfı, Kuraklık Ustaları projesiyle hem doğa dostu tarımın yaygınlaştırılmasını hem de iklim iklimine karşı daha dirençli kırsal üretimi desteklemeyi amaçlıyor.
İlk yorum yapan olun